perjantai 20. syyskuuta 2013

Flores, flores y flores!

Tähän mennessä olen käyttänyt eniten aikaa töissä kukkien valmistamiseen. Suurimmassa osassa pukuja on koristeena tyllistä, pitsistä tai musliinista tehtyjä kukkia. Niitä on ihan mukava ja helppo näpertää, mutta kun niitä tulee tehtyä 8 tuntia päivässä, alkaa välillä olla mitta aika täynnä :)

Erilaisten kukkien lisäksi parina ensimmäisenä viikkona tein lähinnä vöitä pukuihin tyllistä ja nauhoista. Ja tämä tylli siis mitä suurimmaksi osaksi liikkeessä käytetään, ei ole sitä perinteistä kovaa tylliä, vaan älyttömän pehmeää ja laskeutuvaa. Eli siis sellaista mitä on hirmu kiva leikata ja ommella, kun se ei pysy millään tavalla paikoillaan. Siksi tylli (ja oikeastaan melkein kaikki muutkin kankaat) leikataan paperin kanssa. Paperissa on valmiiksi pienillä merkeillä tehty ruudukko, joten sen avulla saa kätevästi tarkistettua, että kaava on oikeaan langansuuntaan yms. Lisäksi paperi nopeuttaa leikkuuta huomattavasti, varsinkin kun kaikki sakset ovat melko huonoja.. Pehmeää tylliä myös ommellaan ohuen kaavapaperin kanssa, joka lopuksi sitten revitään tietysti pois.

Ensimmäisinä viikkoina leikkasin paljon, lähinnä juuri tyllistä boleroita, helmoja pukuihin, vöitä, huiveja yms. Niitä sitten Lidia ja Mayra kokosivat. Kun molemmat ompelijat ovat paikalla, en juurikaan pääse ompelemaan koneella mitään, koska koneita on vain kaksi. Viime viikolla Mayra aloitti lomansa, ja pääsinkin ompelemaan Lidian opastuksella kolme pikkutyttöjen tutua. Niitä oli mukava ja suhteellisen helppo ja nopea tehdä. Huomasin heti miten paljon olen kaivannut koneella ompelemista!

Tällä viikolla sekä Lidia, että Mayra ovat olleet lomalla, joten olen päässyt ompelemaan paljon enemmän koneella. Alkuviikosta tosin vaikutti vähän siltä, että tämäkin viikko kuluisi vain kukkien parissa, Ruthin lääkäri oli nimittäin kieltänyt häntä enää työskentelemästä raskauden takia. Lidian, Mayran ja Ruthin ollessa poissa, koneita toki on vapaana, mutta ei taas ketään joka voisi opastaa minua ompelemisessa. Onneksi tajusin kuitenkin eilen, että myös Sonia osaa kaavoittaa ja ommella, joten hän on nyt sitten pari päivää antanut minulle tehtäviä ja neuvonut myös tarvittaessa :)

Eilen minulle annettiin tehtäväksi eräänlainen toppiyläosa ja vyö kukkien kera Ruthille. Hän on menossa lauantaina häihin vieraaksi, ja oli unohtanut sitten aivan kokonaan, että sinne täytyisi jotenkin pukeutuakin! Eilen kuitenkin yläosa jäi tekemättä koska kangasta ei ollutkaan tarpeeksi. Loppupäivä kuluikin sitten taas kukkien parissa...

Tänään kangasta oli taas, ja aloinkin heti aamusta tekemään Ruthin toppia. Sitä oli ihan kiva tehdä, tosin en ole missään vaiheessa ommellut kovinkaan paljoa trikoota, joten sen ompeleminen on tietysti vähän erilaista kuin kudotun kankaan. Toppi tehtiin kahdesta kangaskerroksesta, alla oli toinen kerros samaa trikoota ikään kuin vuorina. Suurin haaste oli toiseen sivuun tuleva pieni pätkä piilovetoketjua, mutta sekin onnistui tosi hyvin!

Kun Ruth sovitti yläosaa valmiin tyllihameen kanssa, hän päättikin, että haluaa uuden hieman pidemmän helman. Ja sen tekeminen tuli sitten minun osakseni, mikä oli oikeastaan tosi kiva, koska se osoittaa, että Ruth taitaa luottaa minuun :) Tässäkin tuli tosin ongelmaksi kankaan vähyys, joten pääsin sitten käymään paikallisessa kangaskaupassa. Se meni kuitenkin hyvin huonoista espanjan ja olemattomista katalaanin taidoistani huolimatta. Ruth oli nimittäin kirjoittanut lapulle kaiken tarvittavan, ja minun ei tarvinnut kuin antaa lappu myyjälle ja ottaa kangas mukaan :)

Tyllihameessa riittää paljon hommaa vielä huomisellekin, toivotaan, ettei aika lopu kesken! Onneksi Sonia sanoi minulle, ettei minun tarvitse ottaa siitä mitään stressiä, he auttavat kyllä kuulemma minua huomenna sen kanssa.

Ainiin, ei kannata välittää jos kirjoitan joitain espanjan- ja katalaaninkielisiä sanoja aivan väärin, minulla ei ole nimittäin varsinkaan katalaaninkielisistä sanoista hajuakaan miten ne kirjoitetaan! :)

4 kommenttia: