tiistai 29. lokakuuta 2013

Suomessa jälleen!

Huh, nyt olen totutellut Suomen arkeen jo muutaman päivän ajan, ja Barcelonan lämpö tuntuu jo melko kaukaiselta. Yllättävän äkkiä sitä tottuu taas olemaan kotona, ja tuntuisi ihan omituiselta olla vielä Espanjassa!

Paluulento meni hyvin, enkä edes joutunut maksamaan ylipainomaksua laukuistani! 1,7kg oli ylimääräistä, mutta onneksi selvisin ilman maksuja. Helsinki-Vantaalla oli vastassa vanhempani ja Miikka, joten Suomeen paluu oli tosi kivaa :)

Kaksi kuukautta meni kyllä ihan älyttömän nopeasti, vaikka toki tylsiäkin hetkiä mahtui joukkoon jonkin verran. Alussa tuntui, että aikaa on vaikka kuinka, ja siksi lykkäsinkin kaikkien nähtävyyksien katselua yms. aina vaan pidemmälle, ja lopulta ei enää ollutkaan aikaa... Onneksi pääsin kuitenkin näkemään ja kokemaan melkeinpä kaiken mitä olin suunnitellutkin :)

Vieläkin on hieman hämmentynyt olo kotiinpaluun jäljiltä, enkä oikein osaa ehkä vielä sanoa mitään järkevää arviota reissusta kokonaisuudessaan. Tai no tietysti osaan sanoa sen verran, että pääasiassa kaikki meni tosi hyvin, ja positiivinen olo jäi ylipäänsä :)

Minulla kävi mielettömän hyvä tuuri työpaikan, asunnon ja kämppiksen kanssa. Töissä pääsin tekemään monipuolisesti erilaisia juttuja (tosin hää- ja juhlapukuja vähemmän, mikä olisi ollut päätavoitteeni) ja ihmiset olivat ihania ja ottivat minut hyvin vastaan. Työpäivät menivät aina nopeasti, eikä yksikään päivä ollut samanlainen. Ajankohta vaihtojaksolle ei ehkä ollut työpaikan kannalta ihan paras, koska sesongin ollessa keväällä ja kesällä, ei syksyllä ole niin paljon hommaa, eikä pääse tekemään niin paljoa kuin keväällä. Toisaalta tämä oli ehkä vähän stressittömämpi ajankohta, mikä sopi minulle hyvin :) Suomessa ehtii taas sitten stressata koko vuoden koulu- ja työjuttuja...

Ilman Nadjaa, uskon, että olisin ollut paljon yksinäisempi ja tylsistyneempi. Muutenkin Nadja toi minulle turvallisen olon, koska tiesin, että hänen puoleensa voin kääntyä ihan missä tahansa ongelmassa. Eli vaihtoa suunnittelevien kannattaa kyllä ehdottomasti valita kimppakämppä yksin asumisen sijaan! Olisin varmaan jäänyt tosi paljosta paitsi, jos olisin asunut yksin.

Koulun puolesta vaihto oli hyvin järjestetty. Niin kuin jo ihan alussa sanoin, hyvin pieni vaiva piti itse nähdä päästäkseen lähtemään, ja koulu järjesti kaiken muun. Suuret kiitokset Riialle! Myös projektin rahoittajille kuuluu tietysti iso kiitos.

Koen, että suurin asia mitä vaihtoon lähtemisellä saavutin, oli jonkinlainen itsenäistyminen. Olen toki asunut jo useamman vuoden yksin, ja koen olevani itsenäinen, mutta toisaalta tarvitsen hirveästi ihmisiä ympärilleni, enkä viihdy pitkiä aikoja yksin. Nyt tuntuu niin hienolta, että lähdin oikeasti yksin pariksi kuukaudeksi ihan vieraaseen paikkaan, ja selvisin siitä kunnialla! Nykyaikana tosin Skype ja Whatssapp helpottavat yhteydenpitoa Suomeen aika lailla, mutta kuitenkin.

Olen ehdottomasti tyytyväinen päätökseeni lähteä vaihtoon, huonoja puolia en koko jaksosta oikeastaan keksi. Harmittaa vähän, etten alkanut puhua espanjaa heti aluksi, jolloin olisin voinut rohkaistua puhumaan ja oppimaan paljon enemmän. Tulevien vaihtoonlähtijöiden kannattaakin panostaa kielen opiskeluun enemmän kuin minä, sillä taisin etukäteen vain kerran vilkaista jotain espanjan perussanastoa.

Ehkä olisi ollut myös kiva tutustua vielä enemmän ihmisiin, niin olisin voinut kokea vieläkin enemmän asioita. Toisaalta taas sitten opin yksin olemista :) En ehkä luota kovin helposti uusiin ihmisiin, ja siksi saatoin olla hieman varautunut. Sekin on kyllä ihan hyvä juttu ulkomailla ollessa, ettei usko aina ihan sinisilmäisesti kaikkea mitä sanotaan!

Ihanaa on kyllä ollut olla taas kotona, jotenkin tuntuu, että osaan nauttia syksystäkin ihan eri tavalla kuin ennen. Nytkin polttelen kynttilöitä, ja löhöän sohvalla villasukat jalassa viltin alla <3 Koulussa ja töissäkin on ollut mukavaa, pääasiassa ehkä siksi, että saan pälättää koko ajan niin, että ihmiset ymmärtävätkin mitä puhun ;) Rakkaiden ihmisten näkeminen on tietysti ollut ehkä mukavin juttu kotiinpaluussa!

Kotona <3

Syysillat on ihania!
Kiitos kaikille teille, jotka olette blogiani lukeneet! Blogin kirjoittaminen on ollut mukavaa, ja saa nähdä jos jossain vaiheessa alan tehdä jotain toista blogia... Tämä on ihana muisto myös itselle vaihtojaksostani, ja suosittelenkin jokaiselle tulevaisuudessa vaihtoon lähtevälle, että kannattaa valita blogi raportointitavaksi. Toki tässä on hieman enemmän vaivaa, kuin tavallisen raportin kirjoittamisessa, mutta tämä on mielestäni ollut hyvin palkitsevaa, opettavaista, ja toivottavasti myös kiinnostavampaa lukea. Ja ainakin muistaa asiat kun kirjoittaa kaiken säännöllisesti ylös, eikä vasta jakson lopussa!

Toivottavasti pääsen käymään taas pian Barcelonassa! <3

A veo!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti